Nuo silkių iki šiaurės elnių – šiaurės skonis
Nuo silkių iki šiaurės elnių – šiaurės skonis
Šiaurės vakarų Norvegijoje, tarp 67 ir 70 lygiagretės, vasaros yra trumpos, žiemos – ilgos. Tačiau kulinarinė įvairovė yra įspūdinga, skatinanti jaunų ir ambicingų Šiaurės Europos šalių virėjų kūrybiškumą.
Klykiančių kirų būriai suka ratus apie nedidelius laivelius, gaudančius silkes blausiai saulės apšviestuose fjorduose aplink Sommarøy salą. Netoli laivelių tuzinai juodai baltų orkų ir didžiulių kuprotųjų banginių trumpam išnyra į paviršių įkvėpti oro ir vėl pasineria į gelmes. Šios žuvys taip pat medžioja silkių tuntus, žiemą atplaukiančius į šią vietą. Banginiai grupėmis plaukioja aplink silkes vis siaurindami ratą, kol galiausiai įsiveržia į silkių būrį iš apačios plačiai pravėrę nasrus. Šis reginys kartojasi kiekvienais metais lapkričio–vasario mėnesiais, kai saulė pakyla virš horizonto vos kelioms valandoms, o dangus nusidažo pilkai melsva ir rausvai oranžine spalvomis. Kol kas silkių užtenka ir banginiams, ir žmonėms. Sezono įkarštyje žuvies perdirbimo įmonėse, įsikūrusiose Sommarøy pakrantėje, kiekvieną dieną padaroma file iš penkių šešių tonų silkių, kuri eksportuojama į visą pasaulį su kita žuvimi: fermose auginamomis lašišomis, otais, jūrų velniais, menkėmis, menkelėmis, ledjūrio menkėmis (priklauso menkiažuvių šeimai), skumbrėmis, šlakiais ir šamais. Jei norite paragauti neįprastų, tačiau gardžių patiekalų iš sužvejoto laimikio, rekomenduojame apsilankyti netoliese esančio miesto Trumsės restoranuose „Fiskekompaniet“ ir „Mathallen“.
Žiemą saulė pasirodo tik kelioms valandoms (nuo 10 iki 14 val.), ir tik jei nesninga ir nelyja. Didžiąją paros dalį tvyro prieblanda arba tamsi naktis. Kodėl verta apsilankyti kaip turistui? Nes gyvenimas ten verda kur kas intensyviau. Galite stebėti banginius ir pamatyti, kaip džiovinamos menkės. Galite grožėtis nuostabiomis šiaurės pašvaistėmis, nudažančiomis dangų įspūdingomis spalvomis. Ir nepamirškime šiaurės elnių, kuriuos žiemą prižiūri augintojai ir kerdžiai. Kovo–rugsėjo mėnesiais šiaurės elniai gyvena toli nuo šios vietos. Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Rusijoje gyvena 40 000 samių, 6 000–7 000 pragyvenimui augina šiaurės elnius. Šie gyvūnai ėda apie 200 rūšių laukinių grybų, kerpių, žolių, žolelių ir gėlių, todėl jų mėsa yra nepaprastai švelni, kvapni, neriebi, sveika ir labai brangi. Norvegijos karalius Haroldas V reikalauja elnienos priimdamas aukštus svečius. Geriausias Iberijos kumpis atrodo beskonis, palyginti su džiovinta ir rūkyta šiaurės elnio širdimi. Šį skanėstą, supjaustytą plonais gabalėliais, samiai mėgsta užgerti stipria kava.
Ilgas norvegiškas žiemas nutraukia trumpa, bet saulėta vasara, kuomet saulė beveik nenusileidžia. Dėl vėsaus klimato ir net vidurnaktį šviečiančios saulės morkos ir griežčiai užauga nepaprastai saldūs. Netoli Budės Matilda Jakobsen (Mathilde Jakobsen) ir Havardas Johanas Vinteris (Håvard Johannes Winther) augina ypatingas morkas. „Vidurnakčio morkos“, išdygstančios po sniego sluoksniu ir įgaunančios itin puikų skonį atėjus vasarai, taip pat vertos dėmesio. Tačiau poliariniame rate auginamos ne tik morkos ir bulvės. 1850 m. rusai į šiaurinę Norvegiją atgabeno gegužinių griežčių, taip pat salierų, burokų, kopūstų, svogūnų, pastarnokų. Laukuose auga ir obelys, kriaušės, slyvos. Kartu su aviena, tekšėmis, žolelėmis, „arktine jūros druska“ iš Saltstraumen, pieno produktais ir, žinoma, žuvimis bei kiaukutiniais vėžiagyviais minėtieji vaisiai ir daržovės sudaro naujosios, inovatyviosios Skandinavijos virtuvės, kurią garsina ir tobulina ne tik tokie žinomi restoranai kaip „Noma“ Kopenhagoje ir „Fäviken“ šiaurinėje Švedijos dalyje, bet ir novatoriški Norvegijos vyrėjai, pagrindą.
Teksto autorius Rainer Meier
Gaminiai
„Arctic Salt“ (jūros druska)
Ripnes, 8056 Saltstraumen
Tel. +47 0908 97527
https://arcticsalt.no
„Bådin“ alaus darykla
Notveien 3B, 8013 Budė
Tel. +47 0922 37807
www.baadin.com
„Han Sylte“ (morkų marmeladas)
8006 Budė
Tel. +47 0467 46769 ir 0970 18490
www.hansylte.no
„Havgull AS“ (džiovintų menkių traškučiai)
Hamnevegen 17
9110 Sommarøy
Tel. +47 0900 85816
www.havgull.no
„Hjerttind Rein AS“ (šiaurės elniai)
Andsvatnet, 9310 Sørreisa
Tel. +47 0926 25321 ir 0977 77552
www.facebook.com/hjerttindrein
„Inga Sami-Siida“ (šiaurės elniai)
Kvalsaukan, 8400 Sortland
Tel. +47 0908 77558 ir 0761 25123
www.inga-sami-siida.no
„Tromspotet AS“ (bulvės)
Naustveien 17, 9303 Silsand
Tel +47 077 850691
https://midnattsolpotet.no
Restoranai
„Fiskekompaniet“
Killengreens gate, 9008 Trumsė
Tel. +47 077 687600
https://fiskekompani.no
„Mathallen“
Grønnegata 58/60, 9008 Trumsė
Tel. +47 077 680100
www.mathallentromso.no
„Martahaugen Gård“ (patiekalai iš muflonų)
Øvre Ånstad vei 19, 8400 Sortland
Tel. + 47 0916 47170 ir 0761 24150
https://marthahaugen.no
„NYT“
Dronningens gate 26, 8006 Budė,
Tel. +47 0452 31100
www.facebook.com/restaurantnyt
„Roast“ viešbutyje „Scandic Havet Hotel“
Tollbugaten 5, 8006 Budė
Tel. +47 075 503800
https://roastfood.no/bodo/
Viešbučiai
„Clarion Collection Hotel Grand“
Storgaten 3, 8006 Budė
Tel. +47 075 546100
www.nordicchoicehotels.com/clarion/clarion-collection-hotel-grand-bodo
„Sommarøy Arctic Hotel“
Skipsholmvegen 22, 9110 Sommarøy
Tel. +47 077 664000
www.sommaroy.no
„Scandic Ishavshotel“
Fredrik Langesgate 2, 9008 Trumsė
Tel. +47 077 666400
www.scandichotels.no/hotell/norge/tromso/scandic-ishavshotel
Banginių stebėjimo safaris
9110 Sommarøy
https://sommaroy.no/events/hvalsafari/?lang=en
Informacija
Šiaurės Norvegija, tel. +47 0901 77500, www.northernnorway.com
Kaip nuvykti
„Widerøe“ ir „Norwegian“ kasdien skraidina kelis kartus per dieną iš Oslo į Budę ir Trumsę. Jei turite laiko, keliaukite pakrante su „Hurtigruten“