Vokiečiai giriasi, kad Prancūzijoje jaučiasi kaip karaliai, tačiau ir Danijos sostinėje jiems būtų ne ką prasčiau. Kopenhaga ne tik pasižymi aukštais gyvenimo standartais, bet ir puikuojasi įvairiais gardžiais patiekalais.
Remiantis Pasaulio laimės indekso duomenimis, danai yra laimingiausi žmonės Žemėje. Tuo nesunku patikėti pamačius, kaip ramiai Kopenhagos gyventojai keliauja po miestą. Dažniausiai dviračiu, nes taip sveikiau, patiriama mažiau streso. Nepamirškime, jog šiame mieste dviračių takų tinklo ilgis siekia 400 km. Taigi, tiek karališkosios šeimos nariai, tiek bateliais smailiais kulniukais avinčios moterys, tiek miesto pareigūnai pirmenybę teikia plieniniams žirgams. Tiesa, iki neoficialios parlamento valgyklos „Slotskælderen hos Gitte Kik“ paprastai kulniuojama pėsčiomis. Šis jaukus tradicinis baras vilioja lankytojus dideliu klasikinių „smørrebrøds“ (tradiciniai daniški sumuštiniai) pasirinkimu. Su marinuota silke, kiaušiniais, krabais ar jaučio liežuviu – visi sumuštiniai yra švieži ir sotūs. Kristianborgo rūmuose (Danijos parlamento pastate) neseniai atidarytas restoranas „Tårnet“ („Bokštas“), pro kurio langus atsiveria panoraminiai senamiesčio ir karališkojo maniežo vaizdai. Restorano įkūrėjas ir vyriausiasis virėjas Rasmusas Bo Bojesenas (Rasmus Bo Bojesen) garsėja rafinuotais patiekalais, gaminamais iš aukščiausios kokybės vietos produktų. Geriausias pavyzdys – jo legendinis sumuštinis „Krintanti žvaigždė“: du plekšnių filė gabalėliai (keptas ir virtas) ant grūdėtos ruginės duonos su salsvieniais ir sykų ikrais. Šis sumuštinis primena, kad Danijos žvejai ir ūkininkai pirmuosius „smørrebrød“ ruošė iš maisto likučių. Viešbutis „D’Angleterre“, įsikūręs Kongens Nytorv aikštėje, po ilgai trukusių restauracijos darbų žavi akinančia balta spalva. Viešbučio restorane „Marchal“ galima paragauti rinktinių valgių – pvz., su kaulais kepto jūrų velnio, patiekiamo su kiaulienos lašinukais ir rehidrintomis bulvėmis.
Kas pagalvotų, kad nuostabiausias žuvų patiekalų restoranas Kopenhagoje įsikūręs buvusiame mėsos pakavimo komplekse, prie kurio durų stovi šezlongai, o registratūrą atstoja mėsininko trinka? „Kødbyens Fiskebar“ įrengtas 1000 litrų talpos akvariumas, kurio laikinieji gyventojai netrukus atsiduria ant lėkštės. Atsižvelgiant į metų laiką, čia galėsite paragauti austrių arba krabų (Chionoecetes opilio), sidabrinių menkių arba otų, kurie gaminami vos ištraukus iš akvariumo ir patraukliai patiekiami su dideliu kiekiu prieskoninių žolelių ir daržovių. „Mes užtikriname patiekalų kokybę“, – sako restorano vadovas Andersas Selmeris (Anders Selmer). „Jūros gėrybes auginame patys arba perkame iš kruopščiai atrinktų tiekėjų.“ Greičiausiai vertinti kokybiškus daniškus maisto produktus jis išmoko iš Renė Redzepi (René Redzepi), kurio garsiajame restorane „Noma“ anksčiau dirbo. Remiantis „Michelin“ restoranų vadove pateikiama informacija, šiuo metu geriausias skandinaviškos virtuvės restoranas yra „Geranium“. Rasmuso Kofedo (Rasmus Kofoed) ir Sioreno Ledeto (Søren Ledet) vadovaujamame restorane kasdien siūlomas vis kitoks valgiaraštis. Visos sudedamosios dalys yra ekologiškos. Tiek patiekalų išvaizda, tiek skonis verti trijų „Michelin“ žvaigždučių. Nikolajaus Noregardo (Nicolai Nørregaard) restorano „Kadeau“ virtuvėje skandinavų kultūra juntama dar labiau. Didžiąją valgiaraščio dalį sudaro patiekalai iš Bornholmo auginamų daržovių, uogų ir prieskoninių žolelių – tiek laukinių, tiek kultūrinių. Daržovių, prieskoninių žolelių ir uogų derlius nuimamas tik joms visiškai prinokus ir išlaikomas naudojant pažangius metodus, kad saloje esančiame restorane ištisus metus būtų galima gaminti visus 20 meistriškų patiekalų, sudarančių „Bornholmerbank“ valgiaraštį.
Ekologiškos sudedamosios dalys ir tvarūs auginimo metodai pastaruoju metu sulaukia vis daugiau dėmesio Kopenhagos virtuvėse. Be to, atsirado šiuolaikiškų turgaviečių, kuriose prekiaujama išskirtinai kokybiška produkcija. Viena pirmųjų turgaviečių – „Torvehallerne“, kurioje yra daugiau nei 60 prekystalių. „Papirøen“ gatvės maisto turguje rasite produktų kone iš viso pasaulio. Spalvingai papuošti užkandžių prekystaliai lūžta nuo autentiškų meksikietiškų, korėjietiškų ar itališkų skanėstų. Daugelyje prekybos vietų groja gyva muzika ir atsiveria nuostabus uosto vaizdas. Čia galima užsisakyti gėrimų ir linksmai įsilieti į laimingų danų būrį.