Prancūzijos sostinė yra tikra kūrybingų konditerių meka. Pastaraisiais metais ypač daug konditerių, šokolado gamintojų ir kepėjų atidarė nedideles parduotuves Monmartro ir Pigalo rajonuose, kur galima paragauti jų miniatiūrinių šedevrų.
Denise Acabo dirba savo parduotuvėlėje „A l’Etoile d’Or“, įsikūrusioje Rue Pierre Fontaine, daugiau nei 40 metų, pardavinėdama „Bernachon“ ir „Bonnat“ šokoladą, „Mazet“ cukruje apkepintus riešutus ir kitus saldžius gardėsius iš visos Prancūzijos. Judri senučiukė šviesiomis kasomis asmeniškai pažįsta kiekvieną parduodamų saldumynų gamintoją ir gali papasakoti trumpą istoriją apie visus gardėsius. Ji didžiuodamasi sako, kad amerikiečių aktorė Meryl Streep visuomet užsuka nusipirkti „Pâtes de fruit“ su mirabelės slyvomis, kai būna Paryžiuje. Vaisinių pyragaičių ir apkepų su įdaru mėgėjams tikrai patiks parduotuvė „Les Petits Mitrons“, kurioje rasite tiek saldžių kepinių, tiek sotesnių, pavyzdžiui, su vaisiais, daržovėmis ar sūriu. Gausiai įdaryti pyragaičiai tik ir masina paragauti. Tačiau jų tiek daug, kad sunku išsirinkti...
Prancūzijoje duona yra šventa, ypač prancūziškas batonas. Paryžiuje nuo 1995 m. rengiami geriausio prancūziško batono rinkimai („Concours de la meilleure baguette de Paris“). Djibril Bodian („Le Grenier à Pain“), jaunas senegalų kilmės kepėjas iš Monmartro , laimėjo rinkimus 2010 ir 2015 m. Jis gavo ne tik 4 000 eurų čeki, bet ir teisę metus tiekti prancūziškus batonus Prezidento rūmams. Jaunasis kepėjas („Boulanger Artisan“) nepragyvena vien tik iš duonos, todėl taip pat kepa puikius ragelius, pyragaičius ir plikytus pyragaičius. Christophe Roussel dievina nedidelius migdolinius sausainius su švelniu arba aštriu įdaru. Patyręs konditeris ir šokolado gamintojas savo parduotuvėje visada turi tuziną skirtingų skonių migdolinių sausainių, įskaitant varškės torto, karamelės ir juodojo šokolado, kavos, pistacijų, citrinų, levandų ir abrikosų. Taip pat jis prekiauja Eifelio bokšto, burnos, šlepečių, nedidelių kalvų („Petites Buttes de Montmartre“) formos šokoladu ar „Grand Cru“ gurmaniškuoju šokoladu.
Jei Christophe Roussel puikiai gamina migdolinius sausainius, tai Gilles Marchal yra „madeleines“, nedidelių kriauklės formos pyragaičių, meistras. G. Marchal daugelį metų dirbo konditeriu ir šokolado gamintoju geriausiuose restoranuose, kol galiausiai įgyvendino savo svajonę ir 2014 m. atidarę nuosavą parduotuvę Monmartre. Pyragaičių receptą jis paveldėjo iš senelės. G. Marchal jį tik truputį pakeitė ir kartais įdeda citrinų, pistacijų ar karamelės. Sekmadieniais jis iškepa iki 1 000 pyragaičių, kuriuos kaip mat išgraibsto.
Parduotuvės
Denise Acabo – A l’Etoile d’Or 30 rue Pierre Fontaine tel. +33 (0)1 48 74 59 55 www.davidlebovitz.com
Les Petits Mitrons 26 rue Lepic tel. +33 (0)1 46 06 10 29