Alaus suvartojimas mažėja visame pasaulyje, tačiau naujų, kilnių specialių alaus rūšių skaičius vis auga. Raugas, apyniai ir miežiai buvo vakar. Šiandien gurmanų gomurį glosto čiobreliai ir kiurasao, kalendra ir imbieras.
Jis atrodo kaip mažas šampano butelis, tačiau jo kaina kaip "Magnum": danų alaus daryklos "Carlsberg" alus "Jacobsen Vintage No 3", kainavęs 2 000 kronų (maždaug 275 eurų už 0,375 litro), yra iki šiol brangiausias pasaulio alus. Sudėtingo proceso metu nebeaktyvios mielės nuolat pašalinamos jas pakeičiant šviežiomis mielėmis. Paskui alus brandinamas statinėse, kol pasiekia 16 proc. stiprumą. Šiose statinėse anksčiau buvo laikomas burgundiškas vynas iš prancūziškosios Auksinės pakrantės. O koks šio gurmaniško alaus, kurio pagaminama tik 1 000 butelių, skonis? "Vanilės, karamelės, ąžuolo, chereso ir Madeiros" mišinys", – atsako gamintojas. O štai "Crown Ambassador Reserve Lager" alus, iš Australijos, "Crown Company" (priklausančios "Foster's Group"), kuri nuo 2008 m. kasmet lapkričio mėnesį rinkai pristato ribotą, 5 000 butelių leidimą, kurio vienas butelis kainuoja tik 50 eurų. Taip pat "Dr. Oetker", "Radeberger" priklausanti grupė, kenčia nuo sumažėjusių alaus pardavimų Vokietijoje ir įsivėlė į kainų karą. Prisistatydama "Braufactum" vardu, ji siūlo beveik 50 tarptautinių alaus rūšių už 2,99–29,90 eurus.
Prabangus alus taip pat gaminamas ir Italijoje, Brazilijoje, JAV, Ukrainoje ir Mianmare, ir jis palieka tradicinį alų toli už nugaros. Pavyzdžiui, 2006 metais Fabiano Toffolio Venecijos Pederobbe įkurta alaus darykla "32 Via dei birrai". Jo gaminamas viršutinės fermentacijos "Oppale" primena amerikietišką, ryškų apynių poskonį turintį "Indian Pale Ale" ir yra toks pat populiarus kaip ir kalendra ir apelsino žievelėmis paskanintas "Curmi".
Kas italams yra naujovė, belgams yra tradicija: Belgijos Moortgate įsikūrusi alaus darykla "d’Achouffe" gamina žiemos alų "N’Ice Chouffe", paskanintą čiobreliais ir kiurasao, kvepiantį apelsino žievelėmis ir turintį sodrų ir kartų, juodąjį šokoladą primenantį skonį.