Bėgantys metai iš „Elenos“ neatėmė nei grožio, nei skonio. „Gražioji Elena“ – vis dar gana populiarus desertas.
Jį sukūrė Augustas Eskofjė (Auguste Escoffier) – šiuolaikinės prancūzų virtuvės pradininkas. Jam buvo vos dvidešimt ketveri – receptas atsirado 1870 m. Desertą jis pavadino Elenos iš Žako Ofenbacho (Jacques Offenbach) operetės „Gražioji Elena“ garbei. Operetės premjera įvyko 1864 m. gruodžio 17 d. Paryžiaus vodevilio teatre. Saldžios, prisirpusios kriaušės nulupamos ir verdamos baltajame vyne arba vandenyje su citrinų sultimis ir cukrumi. Atvėsusios kriaušės patiekiamos su vaniliniais ledais ir karšto šokolado padažu. A. Eskofjė laikais kriaušes puošdavo cukruotomis našlaitėmis, tačiau šiandien jas pakeitė kelios plaktos grietinėlės roželės.
Šis nuostabus sultingų kriaušių, kartaus šokolado ir tirštų ledų derinys populiarius ir dabar – desertą galima rasti daugelio puikiausių restoranų valgiaraščiuose. Skanaus! Beje, persikų desertą „Melba“ taip pat sukūrė A. Eskofjė.