Ispaniškąsias ir meksikietiškąsias tortilijas sieja tik pavadinimas. Tai visiškai skirtingi patiekalai – tiek sudedamosiomis dalimis, tiek ruošimo būdu.
Ispaniškoji tortilija – tai omletas su bulvėmis. Šios gali būti paskrudintos arba keptos orkaitėje. O meksikietiškosios tortilijos – ploni, apvalūs paplotėliai, gaminami iš specialių kukurūzų miltų (masa harina) ir vandens. Jie kepami keptuvėje arba ant skrudinimo plokštės naudojant riebalus arba sausai. Meksikoje auga įvairių rūšių kukurūzų, todėl galima paragauti ne tik tradicinių gelsvų, bet ir mėlynai violetinių tortilijų. Žodis „tortilija“ reiškia „nedidelis pyragas“ arba „nedidelis plokščios duonos kepinys“.
Ispaniškosios tortilijos dažnai gardinamos žolelėmis ir daržovėmis, pvz., svogūnais, pipirais, pomidorais, aitriosiomis paprikomis. Jos dažnai tiekiamos kaip garnyras. O meksikietiškosios tortilijos – pagrindinė įvairiausių (tiek paprastų, tiek sudėtingų) patiekalų, valgomų rankomis, dalis. Suvyniotos tortilijos su daržovių, sūrio, mėsos ar žuvų įdaru vadinamos buritais. Perlenktos ir paskrudintos arba orkaitėje keptos įdarytos tortilijos vadinamos tostadomis.
Ispaniškosios tortilijos
Sudedamosios dalys (4–6 porcijos)
600 g virtų nuluptų bulvių (paruoškite iš vakaro), 5 kiaušiniai (vidutinio dydžio), 50 g grietinės, druskos, šviežiai maltų pipirų, sviesto skardai ištepti. Taip pat prireiks 30 cm skersmens kepimo skardos.
Paruošimas
Bulves supjaustykite plonomis skiltelėmis. Kiaušinius išplakite su grietine.
Bulvių skilteles sudėkite į didelį dubenį. Supilkite kiaušinių ir grietinės plakinį ir gerai išmaišykite. Gausiai pagardinkite druska ir pipirais. Sviestu ištepkite kepimo skardą. Supilkite bulvių mišinį ir įspauskite, kad paviršius būtų lygus.
Tortiliją kepkite 25–30 minučių 140 °C temperatūroje (pasirinkę automatinę „Moisture plus“ garų funkciją) arba 160 °C temperatūroje (pasirinkę kaitinimą iš viršaus ir apačios, skardą dėkite ant antros lentynos nuo apačios). Tortilijas tiekite tik gerai atvėsusias.