Indijos virtuvė pilna netikėtumų: daugelis egzotiškų prieskonių ir žolelių ant liežuvio sukelia tikrą skonio sprogimą. Visų mėgiamiausias – "karis", troškinys su daržovėmis, mėsa arba žuvimi.
Išgirdus žodį "karis", pirmiausia galvojama apie labai mėgstamas kario dešreles. Tačiau joms naudojami kario milteliai, kurie dešrelei su kečupu suteikia tą aštriai vaisinį aromatą, tėra prastos, intensyviai kvepiančių prieskonių mišinių, kurie gaminami kario tėvynėje, Indijoje, kopijos. Šioje milžiniškoje pietų Azijos šalyje žodžiu "karis" apibūdinamas ne prieskonių mišinys, bet patiekalo tipas: kariais vadinami troškiniai ir tiršti troškiniai su daržovėmis, mėsa arba žuvimi.
Prieskonių mišinys, sukeliantis tuos visus A ir O visuose indiškuose patiekaluose, vadinamas masala. Žinomo mišinio "Garam masala (reiškiantis "karštas mišinys") sudėtyje yra kalendra, kuminas, gvazdikėlis, cinamonas, kardamonas, muskatas ir juodieji pipirai. Įprasti indiškos virtuvės, prieskoniai, kurie pirmiausia paskrudinami keptuvėje, tada sumalami arba sugrūdami, yra aitriosios paprikos, garstyčių sėklos, ciberžolė, vaistinės ožragės sėklos ir kario augalo lapai. Pastarieji ir toliau kelia sumaištį. Laimei, visi Azijos turgūs gali pasiūlyti pagamintų prieskonių arba kario pastų, nuo švelnaus iki pragariškai aštraus, kuriuos gamina "Rajah", "Patak", "Sabita" ir "Pasco".
Karis yra kaip ir pati Indijos tauta – spalvingas rinkinys. Į jį dedama viskas, kas patinka ir ką galima pakęsti. Suderintame vegetariško kario derinyje rasite geltonąją papriką su baklažanais, raudonuosius svogūnus, saldžiuosius žirnelius ir saldžiąsias bulves. Smulkiai supjaustytos daržovės idealiu atveju apkepamos gilioje keptuvėje su lydytu "Ghi" sviestu arba aliejumi, įdedama šviežio imbiero ir aitriųjų pipirų, pabaigoje paskaninama kokosų pienu ir šiek tiek kario pastos (4 asmenims 1 šaukštelis). Citrinžolės lapeliai suteiks rūgštoko gaivumo, tačiau jų valgyti nereikia. Karį reikia troškinti ant nedidelės ugnies apie 30 minučių ir leisti po kambarius pasklisti skaniam aromatui. Per šį laiką galima paruošti ryžius. Nes tik su basmati ryžiais, kurie sugeria padažą kaip kempinė, patiekalas bus išbaigtas ir sveikas.
Jei labiau norėtumėte mėsos, pakeiskite bulves kąsnio didumo vištienos krūtinėlės gabalėliais ir gausite klasikinį indišką vištienos karį. Labiau kaimišką skonį mėgstantys gali išbandyti ėriuko karį: vietoj kokoso pieno padažui naudojamas jogurtas. Kitos sudėtinės dalys yra pomidorai, raudonoji paprika ir svogūnai, paskaninti imbieru, aitriaisiais pipirais, česnaku ir lauro lapais. Žuvies kariui reikėtų lašišos filė arba krevečių, kurie į puodą turėtų būti dedami po daržovių. Žuvies troškinimo laikas yra 15 minučių, krevečių – nuo 5 iki 7 minučių. Papuošti visus karius galite kalendros, indiškosios petražolės, šakele.