Provanso daržovių troškinys pradedamas kaip kvintetas keptuvėje ir užbaigiamas kaip simfoninis orkestras lėkštėje.
Iki XX a. pradžios prancūziškas daržovių troškinys („ratatouille“) buvo žinomas tik pietinėje Prancūzijos dalyje, aplink Nicą Provanso regione. Tai buvo patiekalas, gaminamas iš likučių nuvalius daržoves (pomidorus, baklažanus, cukinijas, svogūnus ir česnakus). Žodis „ratatouille“ kilęs iš Provanso žodžio „ratatolha“ („rata“ – maistas, „touiller“ – maišyti). Gaminant ant mažos ugnies įdėjus įvairiausių prieskonių (bazilikų, levandų, mairūno, raudonėlių, rozmarinų, šalavijų ir čiobrelių), alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, daržovės ir prieskoniai pamažu virsta kvapų ir skonių simfonija.
Daržovių troškinys išplito Prancūzijoje XX a., o nuo Antrojo pasaulinio karo gaminamas visame pasaulyje. Nors anksčiau buvo troškinamos įvairios daržovės ir prieskoniai, išradingi virėjai sugalvojo atskirai paskrudinti baklažanus, paprikas, cukinijas ir svogūnus ir paskui juos lėtai troškinti, kad išsaugotų atskirų daržovių skonį, kol visos galutinai išvirs. Paprikas reikia virti gerokai ilgiau nei baklažanus, kad būtų tokios pat minkštos. Tik tinkamai išvirtos daržovės didelėje keptuvėje sumaišomos su nuluptais pomidorais, česnakais ir prieskoniais. Daržovių negalima pernelyg susmulkinti.
Teksto autorius: Rainer Meier
Mūsų prancūziško daržovių troškinio receptą rasite adresu .Jį galima ruošti ant dujinės viryklės arba garinėje orkaitėje.
Daržoves nuplaukite, pašalinkite šerdis ir sėklas ir susmulkinkite kąsnio dydžio gabaliukais. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, cukinijas supjaustykite 1/2 cm dydžio griežinėliais, baklažaną perpjaukite pusiau ir taip pat supjaustykite 1/2 cm dydžio griežinėliais.
Įkaitinkite keptuvę ant didžiausio degiklio, įkaitinkite aliejų, pakaitinkite svogūno kubelius, suberkite česnako kubelius, daržoves, rozmarinų lapus ir bazilikus ir išmaišykite.
Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant viryklės arba garinėje orkaitėje, kol išsitroškins.
Pagardinkite druska ir pipirais ir patiekite pabarstę smulkintais svogūnų laiškais.
Prietaiso nuostatos
Garinė orkaitė: 100° C, 15 min.
Viryklė: Žemiausia nuostata, 15-20 min.