Pasakų karalystėje
Pasakų karalystėje
Singapūras, kaip katilas, kuriame verda įvairios kultūros. Tai akivaizdu pažvelgus į miesto panoramą, gyvenimo būdą ir, pirmiausia, į virtuvę. Maisto įvairovė yra taip pat išskirtinė kaip ir jo kokybė.
Danny Lee apsiavęs guminius batus ir ryši nutrintą raudoną prijuostę. Jis atrodo kaip sodininkas, tačiau toks įspūdis apgauna: Danny Lee priklauso Singapūro maisto gaminimo elitui. Visi taksi vairuotojai žino jo namelį Geylang, malaiziškoje miesto dalyje, su žemais namais ir neonu šviečiančiomis lauko virtuvėmis. Jo valdose tuzinas "Formica" stalų su plastikinėmis kėdėmis, iš pažiūros, "Sin Huat Eating House" niekuo nesiskiria nuo kitų užkandinių.
Tačiau čia gaminami aukščiausios klasės žuvies patiekalai. Visas verdamas raudonasis lynas, švelniai kvepiantis česnaku, mažos šukutės, gulinčios tarp fermentuotų juodųjų pupelių, ir gilioje keptuvėje skrudintos krevetės po musoninio pipirų lietaus patiekiami ant stalo. Labiausiai perkamas "Crab Bee Hoon": mėsingas krabas su ryžiais ar makaronais ir su svogūnų laiškais, imbieru ir aitriąja paprika. Jį valgyti yra tikra kova.
Kas jį įveikia, išeina kaip laimingas nugalėtojas ir palieka stalą, kuris atrodo kaip mūšio laukas. Krabo patiekalas dviem kainuoja nuo 30 iki 50 eurų. Tai didelė suma už vakarienę lauko kavinėje. Tačiau Danny "Crab" yra geriausias šiame dėl jūros gėrybių pamišusiame mieste, o gurmanai lūkuriuoja eilėse prieš jo kavinę.
Singapūras yra pasakų šalis, nesvarbu, ar valgoma po atviru dangumi lauko kavinėje, ar rezervuojamas stalelis gurmaniškame restorane. Pastarieji gauna didesnes pajamas.
Vien tik dviejuose naujuose kazino "Marina Bay Sands" ir "Resort World Sentosa" atidaryta beveik 90 "maisto išparduotuvių", daugeliui jų savo vardą suteikė žymūs tarptautiniai šefai, tokie kaip Joël Robuchon, Guy Savoy, Santi Santamaria, Wolfgang Puck arba Justin Quek.
Teoriškai gali be problemų praleisti keletą dienų įstabiame penkių žvaigždučių viešbutyje, paragauti visą maisto asortimentą ir kartais sužaisti "Baccarat". Tačiau būtų gaila, nes šis miestas gali pasiūlyti tiek daug egzotiškų pramogų.
Jei apsilankysite Mažosios Indijos Tekka turguje, susipažinsite su visu subkontinento kulinariniu žvaigždynu: švieži mangai, indiški prieskonių mišiniai ir krabai iš Šri Lankos, taip pat užkandinės, kuriose ant banano lapo patiekiami kvapnūs kariai su šviežiai kepta "Roti".
Turgaus salė buvo renovuota prieš kelerius metus, joje oras vėsinamas, higienos sąlygos be abejonės geros, kaip ir visame Singapūre. Netoli nuo čia gali apsipirkti ir antrą valandą nakties: daugiaaukštis "Mustafa" centras yra atviras visą parą, jame iš milžiniškos pasiūlos galite įsigyti azijietiškų maisto produktų, taip pat kamerų, puodų ir lagaminų.
Singapūre gyvena kinai, indai, malaiziečiai, kurie čia atsigabeno savo įprastą maistą, tačiau čia netrūksta ir ambicingų jaunų virtuvės šefų, kurie tradicinius receptus derina su modernia technika ir gaminimo metodais. Naujosios kartos žvaigždėms priskiriamas Benjamin Seck, gaminantis nuostabaus grožio senovinėje parduotuvėje ir naujam gyvenimui prikeliantis savo mamos ir močiutės perenakanų receptus.
Perenakanai yra geriausiai tradicijas išlaikiusi Singapūro bendruomenė: prieš beveik 200 metų ji atsikėlė iš Malaizijos, kur atsirado dar XV a. iš kinų keliaujančių darbininkų ir vietinių moterų palikuonių. "True Blue" galite paragauti keptų baklažano juostelių su šviežia aitria pasta ir saldžiu sojos padažu arba klasikinio "Ayam Buah Keluak", su citrinžole, alpinija ir ciberžole apkeptų vištienos gabalėlių su kreminiu juodųjų riešutų padažu.
Taip pat Willin Low teigia, jog jo patiekalų ištakos yra Hokkien virtuvė. "Will Rocket" valgiaraštyje šalia kitų rasite laksa pesto lakštinių su karališkosiomis krevetėmis. Patiekalas atrodo kaip itališki pesto makaronai, tačiau jo skonis yra visiškai kitoks: čia svarbiausi laksa lapai, primenantys mėtos, pipirų ir kalendros aromatus ir naudojami gaminant vietinę laksa sriubą. Be galo skanu, yra traškūs, apkepti tofu sūrio kukuliai su šimtamečių ančių kiaušinio trynio padažu ir veršelio blauzda paruošta kaip indonezietiškas rendangas.
Vakarą užbaigti šiltame vakarėjančiame ore galima visai šalia: nuošalus baras "Wild Oats" priklauso restoranui, stalai ir kėdės stovi tarp augalų ir meno kūrinių kolonijinės vilos kieme, "Singapore Sling" yra geriausias kokteilis mieste.
Tekstas: Patricia Engelhorn
Adresai
Viešbučiai
"The Fullerton" Elegantiškas liukso klasės viešbutis istoriniame pašto pastate su baseinu ir vaizdu į Singapūro upę 1 Fullerton Square, Tel. +65-67 33 83 88, www.fullerton.com
"The Club Hotel" Prašmatnus viešbutis gražiame kolonijinio stiliaus pastate Mažosios Kinijos viduryje 28 Ann Siang Road, Tel. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
"Wanderlust" Įdomus dizainas, šmaikštūs kambariai, graži vieta Mažojoje Indijoje 2 Dickson Road, Singapur 209494, Tel. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthote.com
Restoranai
"Sin Huat Eating House", 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Tel. +65-67 44 97 55
"True Blue", 47/49 Armenian Street, Tel. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
"Wild Rocket", 10 A Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/
Barai
"Wild Oats", 11 Upper Wilkie Road, Tel. +65-63 36 54 13
Turgūs
"Tekka" turgus, Serangoon Road/Bukit Timah Road
"Mustafa" centras, 145 Syed Alwi Road, Tel. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/