Skirtingų kultūrų maisto šventė
Skirtingų kultūrų maisto šventė
Sidnėjus – milžiniškas miestas su daugybe paplūdimių. Gurmaniškai užkąsti panorę gyventojai ir miesto svečiai čia gali rinktis iš gausybės restoranų ir užkandinių.
Dauguma turistų nedvejodami traukia apžiūrėti Sidnėjaus operos teatrą ir Sidnėjaus uosto tiltą. Miestą supantis vandenynas vieną dieną lepina švelniomis bangomis, o kitą – kviečia pasigalynėti banglentininkus. Paplūdimiai čia išties nuostabūs. Įspūdingiausias iš jų – Bondi paplūdimys, kur lygiai prieš 100 metų buvo įkurtas pirmasis banglentininkų klubas. Šiandien tokių klubų Sidnėjuje daugiau kaip 70. Miestas turi ką pasiūlyti kiekvienam skoniui, kiekvienam visuomenės sluoksniui. Virtuvių įvairovė prilygsta pačių gyventojų margumui. Miesto verslo centre, tarp daugybės dangoraižių jauni specialistai skuba į stilingas užkandines. Puošnia Viktorijos laikų architektūra stebinantis Padingtonas – bohemos ir homoseksualų bendruomenės erdvė. Čipendeilas, trumpiau vadinamas Čipu, – stilingiausias miesto rajonas. Jo centrinis parkas – amžinas paminklas architektui Jeanui Nouvelui ir vertikalių sodų specialistui Patrickui Blancui.
Iš Čipo kilęs garsusis virtuvės šefas Claytonas Wellsas. „Old Clare“ viešbučio atidarymas buvusiame bravore sutapo su jo planais įkurti nuosavą restoraną. Taip gimė „Automata“ – istoriniame pastate įsikūręs restoranas, aptarinėjamas visame mieste. Claytono virtuvėje naudojami geriausi australiški produktai. Elegantiški valgiai iš penkių patiekalų meniu – nuostabus daugybės šalių tradicijų derinys. Pavyzdžiui, omarų uodegėlės čia tiekiamos su garuose virtais baklažanais ir XO bei raudonojo vyno acto padažu, apibarstytos „Avruga“ ikrais. Kaimynystėje, „Kensington Street Social“ restorane dirba britų šefas Jasonas Athertonas, kurio profesionalumas įvertintas „Michelin“ žvaigždutėmis. Londone jam priklauso du restoranai – „Pollen Street Social“ ir „City Social“. Į pramonės paveldo sąrašus įtraukto pastato lubos siekia 10 metrų. Restorano lankytojai gali stebėti atviroje virtuvėje verdantį darbą. Čia ruošiami ypatingi delikatesai – pavyzdžiui, Kvinslando raudonasis krabas su šaldytų agurkų gaspaču ir rabarbarais arba kepti Berkšyro kiaulienos pjausniai su gūžiniais kopūstais ir ropėmis.
„Ester“ vienu metu primena vyno rūsį ir studentišką barą. Regis, šioje aplinkoje nėra vietos stresui – bet aptarnaujama čia išties sparčiai. Vieta populiari ne tik tarp vietinių. Net ir rezervavus staliuką gali tekti palaukti. Kaip ir restorane „Automata“, čia valgiaraštyje nurodomos vos kelios sudedamosios dalys – pvz., „aštuonkojis, bulvės / nduja“ („nduja“ – tai aštrios dešrelės). Kitas patiekalas ruošiamas ir žiedinių kopūstų, migdolų ir mėtų. Skonių derinys stebina išraiškingumu. Užkandis toks gardus, kad norėsis jį pakartoti: pvz., „sanga“, mažytis, malkomis kūrenamoje krosnyje iškeptas sumuštinis su balta duona ir raudona kraujine dešra.
„Bennelong“ – viena puikiausių vietų valgyti žvelgiant į uostą. O Sidnėjaus operos teatre laukia šefo Peterio Gilmore‘o restoranas. Jo naujoviška virtuvė kviečia leistis į kelionę per Australiją. Aukščiausios kokybės produktai perkami iš griežtai atrinktų ūkininkų, žvejų ir gamintojų, o vėliau kruopščiai paruošiami.
„Mr. Wong“ pribloškia kontrastais. Prie restorano, galiniame kieme rikiuojasi žmonių eilutė. Restoranas stiliumi primena dirbtuves. Maistas čia kiniškas, su lašeliu modernumo. Nuostabūs priešpiečiai – „dim sum“ užkandžių rinkinukas. Malonumas užtikrintas, nesvarbu, ką pasirinktumėte – ryžių tešlos virtinukus su vagiu jautiena ir trumais ar tradicinius „xiaolongbao“ virtinukus su malta kiauliena sultinyje.
Restoranas „Yellow“, kur dabar šeimininkauja 2015 m. geriausiu šefu išrinktas Brentas Savage‘as ir someljė Nickas Hildebrandtas, anksčiau buvo ažiotažą kėlusių menininkų namai. Šiandien į geltonąjį pastatą vilioja geriausia vegetariška virtuvė mieste. Subtilūs skanėstai – tikra šventė akims ir gomuriui. Pavyzdžiui, kaliaropės, juodkotės ugniabudės ir daržovių padažas. Arba brokoliai, burnočiai ir žirniai.
„The Paddington“ išsiskiria unikalia kulinarine koncepcija. Vienoje pusėje veikia baras, kitoje – atvira virtuvė su trimis vieno metro pločio krosnimis. Čia viskas kepama ant iešmų – šviežia žuvis, kokybiškiausia mėsa ir daržovės. Nepamirškite užsisakyti bokalo naminio alaus ir paplepėti su stalo kaimynais. Štai tikroji Sidnėjaus gyvenimo esencija.
Teksto autorė: Kiki Baron
Viešbučiai
Park Hyatt
7 Hickson Road
The Rocks
Sydney
tel. +61/2 92 56 12 34
www.sydney.park.hyatt.com
Old Clare Hotel
1 Kensington Street
Sydney
tel. +61/2 82 77 82 77
www.theoldclarehotel.com.au
Restoranai
Automata
5 Kensington Street
Sydney
tel. +61/2 82 77 85 55
www.automata.com.au
Ester
46–52 Meagher Street
Sydney
tel. +61/2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au
Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
tel. +61/2 82 77 85 33
www.kensingtonstreetsocial.com
Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
tel. +61/2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au
Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
tel. +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/mrwong
The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
tel. +61/2 92 40 30 00
www.merivale.com.au/thepaddington