Daugiau niekur nerasite tiek daug tvirtovių tokiame mažame plote, niekur Europoje nepamatysite senesnių priešistorinių paminklų. Yra dar viena priežastis ten apsilankyti: maltiečių dėmesys gausiai salos virtuvei.
Dairantis nuo aukštutinių Barakos sodų ir po Didįjį uostą atsiveria nuostabūs vaizdai. Išvysite vieną milžinišką tvirtovę po kitos. Sostinėje Valetoje ir trijuose miestuose – Isloje, Birgu ir Bormloje –stūkso geltonojo smiltainio pastatai, tarp kurių įsiterpia baroko bažnyčių kupolai. Pastaraisiais metais jie visi buvo papuošti ruošiantis 2018 m. Kartu šie miestai bus Europos kultūros sostine. Į fjordą panaši įlanka XVI a. buvo Maltos centras. Riteriai suprato jos strateginę vertę ir apstatė įlankos krantus tvirtovėmis. Tačiau pažangių civilizacijų, palikusių įvairių architektūrinių pėdsakų, pavyzdžiui, šventyklų kompleksus Hadžar Yme ir Mnaidroje ar Hal Saflynio požemį, ištakos siekia 5 000 metų atgal.
Rytinė Maltos pusė yra daugiausia urbanizuota ir sudaro didžiulį kontrastą ramiajai vakarinei daliai, kurioje žavingi kaimeliai stūkso tarp saulės iškepintos dirbamosios žemės. Mdinos citadelę, kuri kadaise buvo Šv. Jono ordino riterių politinis ir religinis centras, supa vynuogynai ir alyvmedžių giraitės. Salos šlaitai statūs, dramatiškai krintantys jūros link. 200 metrų aukščio Dinglio uolos – ypač įspūdingos. Be to, tai puiki vieta puikiai iškylai! Geriausia prekintis „Diar Il-Bniet“: traški kaimiška duona, sūris, pomidorai, rauginti agurkai, vynas arba „Torta ohra tal-gurnata“ (dienos pyragas). Visi maisto produktai – vietos gamybos. O smagiausia yra tai, jog žaviausiuose kampeliuose visuomet rasite tradicinių patiekalų ar lėtojo maisto. Pavyzdžiui, Valetos senamiestyje rasite kepyklą „Nenu“. Jos medžiu kūrenamoje krosnyje kepa puikus patiekalas, panašus į picą – „ftira“! Šio iš raugintos tešlos kepamo papločio pagardai yra tiek pat neištariami, kiek gardūs, pavyzdžiui, „Ta’ Gorg ir-Ragel“ su neprastai plonais bulvių, rikotos ir šoninės griežinėliais bei pupelėmis. Donald Conti kūrybiškąją virtuvę rasite Birgu, restorane „Tal Petut“. Patiekalai, kurių būtina paragauti: krosnyje keptas triušis su karamelizuotais svogūnais ir raudonojo vyno, saldžiųjų ceratonijų miltelių bei sirupo padažu! Saldžiųjų ceratonijų milteliai yra natūraliai saldūs, gaminami malant džiovintus šių augalų vaisius. Vaizdingajame žvejų uoste Marsašloke šviežiai sugautos žuvys iškraunamos tiesiai prie pasivaikščiojimo take įsikūrusių daugybės restoranų. Vienas iš jų yra „T’Anna Mari“, siūlantis sicilietiškos virtuvės patiekalų. Restorano „Jus Dine & Wine“, įsikūrusio 400 metų senumo name Maltos centre, komanda, kuriai vadovauja Cyrille Darras, ruošia naujoviškus prancūziškos ir Viduržemio jūros regiono virtuvių patiekalus.
Anot legendos, klajojantį Odisėją apžavėjo nimfa Kalipsė. Tačiau kur tai nutiko? Goco saloje. Šalia Maltos esanti sala tebevilioja ir šiandien tokiais gamtos stebuklais kaip nepaprastai smulkus Ramlos įlankos smėlis. Keliaudami ten praeisite įspūdingąjį Džgantijos šventyklos kompleksą. Šis statinys yra 1 000 metų senesnis už Stounhendžą ir vienas svarbiausių šios nedidelės šalies neolito lobių. Dar viena vieta, kurią verta aplankyti keliaujant norint skaniai pavalgyti, yra „Ta’ Mena“. Tai jaukus dvaras, siūlantis autentiškų salos patiekalų. „Tmun Mgarr“ – viena geriausių vietų paragauti žuvų ir jūros gėrybių patiekalų. Kaip pirmąjį patiekalą užsisakykite lėkštę Assaggi: tunų ir jūrų velnių karpačas, aliejuje virtos karališkosios krevetės tešloje, aliejuje virti žuvų gabaliukai tešloje ir gardi žuvų sriuba, patiekta espreso puodelyje.
Teksto autorė: Kiki Baron
Viešbučiai
Corinthia Palace Hotel & Spa De Paule Avenue, San Anton Malta tel.: +356/21 44 03 01 www.corinthia.com
Ta’Cenc & Spa Triq Ta Cenc, Sannat Goco sala tel.: +356/22 19 10 00 www.tacenc.com
Restoranai
Diar Il-Bniet Main Street, Had-Dingli Malta tel.: +356/27 62 07 27 www.diarilbniet.com
Nenu The Artisan bakery St Dominic Street 143, Valletta Malta tel.: +356/22 58 15 35 www.nenuthebaker.com
Tal-Petut 20, Triq Pacifiku Scicluna, Birgu Malta tel.: +356/21 89 11 69 www.talpetut.com
Jus Dine & Wine 13, Triq il-kbira, Attard Malta tel.: +356/21 42 46 47 www.facebook.com
T’Anna Mari 28, Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk Malta tel.: +356/27 44 62 11 www.tannamari.com
Ta’Mena Ta Mena Estate, Rabat Road Xaghra Goco sala tel.: +356/21 55 56 99 www.tamena-gozo.com