Tyliai ir paslapčia baltasis vynas iš šiaurės vakarinės Portugalijos provincijos iš nereikšmingo masinės produkcijos vyno pavirto lengvų ir gaivinančių vynų žvaigžde.
Iki praėjusio amžiaus aštunto dešimtmečio iš didžiausio Portugalijos vynų regiono, kuris nusidriekęs nuo Ispanijos iki Douro, buvo tiekiami tik lengvi, putojantys raudonieji vynai. Šiuo metu viskas pasikeitė: maždaug 85 proc. viso "Vinho Verde" yra baltieji vynai. Jie geriau tinka prie klimato, kurį formuoja kalnai, upių slėniai, Atlanto vandenynas, gausūs lietūs žiemą ir pavasarį (vidutiniškai 1 200 mm per metus) ir sausi vasaros ir rudens mėnesiai. Tamsiai žalios spalvos kilimas uždengia siaurus slėnius ir lygumas iki pat jūros.
"Vinho Verde" auginimo regionas nuo 1908 metų reguliuojamas įstatymu, o nuo 1959 suteiktas garantijos ženklas. Šiandien "Vinho Verde DO" apima 21 000 hektarų vynuogynų lygumose ir 129 000 kalnuose, 47 vynmedžių rūšis, 25 500 vyndarių ir 600 pilstytojų, kurie per metus pagamina apie 85 mln. litrų vyno ir eksportuoja jį į 80 šalių.
Kodėl "Vinho Verde" vyndariams sekasi gaminti tokį lengvą ir vaisiais kvepiantį vyną, turintį apie 11 proc. alkololio ? Pirmiausia tai priklauso nuo naudojamų vynuogių rūšių, kurios net ir prinokusios išlieka gana rūgščios. Daugelis iš jų yra autochtoninės, t. y. jos auga tik šiaurinėje Portugalijoje.
Kita vaisių gaivumo priežastis yra nutraukiama malolaktinė arba antroji fermentacija, kurios metu obuolių rūgštis virsta pieno rūgštimi ir išsiskiria anglies dioksidas bei sumažėja rūgštis.
Šitaip idealus baltasis "Vinho Verde D.O." įgauna citrusinių vaisių ir žaliųjų obuolių skonį, prie kurio, atsižvelgiant į naudojamą vynuogių rūšį, prisijungia ledinukų, kivių, pasiflorų, ananasų ir mineralų poskoniai.
Klasikinis "Vinho Verde D.O." yra kelių vynmedžių "Cuvée" mišinys, iš kurių "Alvarinho", "Arinto", "Avesso", "Azal", "Batoca", "Loureiro" ir "Trajadura". "Vinho Verde" taip pat yra gaminamas ir iš vienos rūšies vynuogių, pvz., tik iš Loureiro arba Alvarinho vynmedžių. Šie vynai yra kompleksiškesni, su egzotinių vaisių aromatais, turi mažiau rūgšties ir daugiau cukrų.